Leennormen in 2025
Leennormen in 2025: geen grote wijzigingen. De meeste huishoudens die hun inkomen zien stijgen kunnen wat meer lenen voor aankoop woning
Veel mensen hebben een hypotheek nodig om een huis te kunnen kopen. De leennormen zorgen ervoor dat kopers geen onverantwoorde risico’s nemen het afsluiten van een lening. Het Nibud adviseert het kabinet over de leennormen. De normen worden jaarlijks vastgesteld.
Verduidelijking leennormen
Per 2024 is een aantal grote wijzigingen in de leennormen ingegaan. Huishoudens krijgen sinds dit jaar meer leenruimte als ze een energiezuinige woning kopen of hun huidige woning verduurzamen. Ook wordt sinds 1 januari 2024 de invloed van de studielening op de maximale leenruimte voor oud-studenten berekend op basis van hun termijnbedrag van hun studielening. Verder kunnen alleenstaanden sinds 2024 een extra bedrag van € 16.000 lenen.
In 2025 vinden er verder geen grote wijzigingen plaats. Wel wordt op advies van het Nibud het bedrag dat alleenstaanden extra kunnen lenen verhoogd naar € 17.000. Verder zijn de normen op een aantal punten duidelijker gemaakt. Door de verduidelijking weten kredietverstrekkers beter hoe ze rekening moeten houden met mensen met een flexibel inkomen, studieleningen en het verwachte inkomen op AOW-leeftijd. De eerder geconsulteerde wijziging in de weging van studieleningen wordt niet doorgevoerd. Hierdoor wordt een studielening op dezelfde wijze gewogen als in de berekening van de maximale hypotheek van 2024.
Onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek evalueert momenteel de leennormen op doeltreffendheid, doelmatigheid en uitvoerbaarheid. In 2025 worden de resultaten hiervan gedeeld.
NHG voor flexwerkers
In de brief staat ook dat mogelijk meer huizenkopers met een flexibel inkomen in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Flexwerkers kunnen een hypotheek afsluiten met NHG als ze kunnen aantonen dat hun huidige inkomen bestendig genoeg is. De kredietverstrekker kan de bestendigheid van het huidige inkomen aantonen met een analyse van het perspectief van de consument op de arbeidsmarkt. In een pilot is deze methode getest met positief resultaat. Daarom wordt het een standaard mogelijkheid bij een hypotheek met NHG.
bron: www.belastingdienst.nl